Versandkostenfrei ab 45,00 €

Waarom lever een superfood is en hoe jij het kunt leren eten.

Eet lever...wat? Als mij 5 jaar geleden werd verteld dat ik lever moest eten, zou ik je waarschijnlijk hebben uitgelachen. 

Maar, zoals zoveel andere dingen in mijn leven, ben ik van gedachten veranderd over lever. Lever, zelfs bij kleine hoeveelheden, helpt heel goed bij het ondersteunen van je algehele gezondheid. Ik zal zelfs zo ver gaan om te zeggen dat lever mijn #1 superfood is. 

  • Gram voor gram, bevat lever meer voedingsstoffen dan enig ander voedsel.
  • Eiwit van hoge kwaliteit
  • Voorkomt bloedarmoede omdat het rijk is aan ijzer
  • De meest geconcentreerde bron van vitamine A (retinol)
  • Bevat alle vetoplosbare vitamines A, D, E, K
  • Een van de beste bronnen van alle B-vitamines, met name B12
  • Het consumeren van lever helpt je lever beter te functioneren.
  • Bevat spoorelementen; chroom, zink, koper

Een populaire overtuiging is dat de lever een opslagorgaan is voor gifstoffen in het lichaam. Hoewel het waar is dat een van de taken van de lever is om gifstoffen (zoals medicijnen en chemische middelen) te neutraliseren, slaat hij ze niet op. Met alle hierboven genoemde voedingsstoffen en mineralen, ondersteunt de lever de ontgiftingsroutes van je lichaam.

Maar ik vind het echt niet te eten!

Oke de smaak is inderdaad even wennen, maar geloof me dit word beter. Daarnaast zijn er wat tips om over de smaak heen te stappen.

Als je bent opgegroeid met het standaard Nederlandse dieet, heb je misschien wat hulp nodig bij het eten van lever. Hier is een van de makkelijke methoden om meer lever in je dieet te krijgen.

Ten eerste is het belangrijk dat je een lever kiest die is grootgebracht in een gezonde omgeving, vrij van giftige verontreinigingen en die met gras is gevoerd en biologisch is geteeld, met als resultaat dat deze beter zal smaken en rijker is aan voedingsstoffen en mineralen. Kippenlevertjes zijn een goede plaats om te beginnen omdat deze een minder sterke "lever" smaak heeft dan bijvoorbeeld runderlever.

Verstop het in je eten

Als je nieuw bent met lever, of je hebt het nog nooit eerder geprobeerd, dan is de gemakkelijkste manier om het te eten om het in en tussen je eten te verstoppen. Ik raad aan om het te verwerken in gehaktballen, spaghettigehakt, rissoles of burgerpasteitjes. Je kunt je plaatselijke slager dit voor je laten doen, vraag hem om 1 deel gemalen lever in 4 delen van je gehakt, gehaktballen, rissoles of burgerpasteitjes te verwerken.

Fastfood Friday: Whiskey & Bacon gehaktballetjes - OhMyFoodness

Lever supplementen

Maar…..als je jezelf er absoluut NIET toe kunt zetten om lever te proberen, zelfs niet verborgen tussen mooi, voedzaam voedsel, dan is gedroogde lever van grasgevoerde koeien in capsulevorm het beste alternatief. Dit supplement is eigenlijk de meest natuurlijke vorm van al je B-vitamines. Het biedt een gemakkelijke en handige vorm van lever en is echt een geweldige manier om het in je dieet te introduceren, zodat je niet te maken hebt met de smaak of textuur, maar je profiteert nog steeds van alle geweldige gezondheidsvoordelen. 

Blijf krachtig
De Oerjongens