De voordelen van blauw licht brillen

De voordelen van blauw licht brillen

De waarheid over blauw licht brillen

Blauw licht brillen winnen tegenwoordig aan populariteit. Maar heb je er echt een nodig? Hier lees je alles wat wij de afgelopen jaren ehbben geleerd over blauw licht brillen, hun effectiviteit en of ze je daadwerkelijk helpen.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is het zichtbare lichtspectrum, heeft een korte golflengte en bevat veel energie. Hoewel blauw licht van nature aanwezig is in zonlicht, worden we in de moderne wereld voortdurend blootgesteld aan kunstmatig blauw licht via digitale apparaten zoals smartphones, laptops, en LED-verlichting.

Blauw licht is overdag nuttig omdat het ons wakker en alert houdt. Echter, langdurige blootstelling, vooral 's avonds, kan ons circadiane ritme verstoren en onze slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

Waarom zou je een blauw licht bril dragen?

Er zijn twee hoofdredenen om een blauw licht bril te overwegen:

  1. Verbetering van slaapkwaliteit: Blootstelling aan blauw licht in de avonduren kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, verminderen en verstoren. Dit kan leiden tot moeite met in slaap vallen en minder diepe slaap.
  2. Oogcomfort tijdens schermgebruik: Voor wie veel tijd doorbrengt achter schermen, kan blauw licht vermoeide ogen en hoofdpijn veroorzaken. Een blauw licht bril kan helpen om dit ongemak te verminderen.

De soorten blauw licht brillen: Welke kies je?

Blauw licht brillen komen in verschillende soorten, afhankelijk van hun effectiviteit:

  1. Transparante / gele glazen: Deze brillen blokkeren slechts een klein deel van het blauwe licht (zie afbeelding). Hoewel ze vaak als comfortabel worden ervaren, bieden ze weinig bescherming tegen blauw licht en verbeteren ze niet significant je slaapkwaliteit.
  2. Oranje/rode glazen: Wil je serieus werk maken van je slaap? Kies dan voor een bril met oranje of rode glazen. Deze blokkeren tot soms wel 100% van het blauwe licht en zijn perfect om te dragen in de avonduren. Ze worden ook wel "slaapbrillen" genoemd omdat ze helpen de melatonineproductie op peil te houden in de avond.

Uitleg Blauw licht brillen

Hoe werkt een blauw licht bril?

Een blauw licht bril met oranje of rode glazen werkt door het verstorende blauwe licht te filteren voordat het je ogen bereikt. Dit zorgt ervoor dat je ogen minder belast worden en je slaapcyclus niet verstoord raakt. Vooral na zonsondergang, wanneer je lichtaam zich klaarmaakt om te rusten, kan dit type bril helpen om beter in slaap te vallen en een diepere, meer herstellende slaap te ervaren.

De voordelen van blauw licht brillen

  1. Betere slaap: Het blokkeren van blauw licht in de avonduren zorgt ervoor dat je lichaam op natuurlijke wijze melatonine aanmaakt, wat helpt bij een betere nachtrust.
  2. Bescherming van je ogen: Langdurige blootstelling aan blauw licht kan je ogen beschadigen en de kans op aandoeningen zoals maculadegeneratie vergroten. Een goede bril kan dit risico verkleinen.
  3. Minder vermoeidheid en hoofdpijn: Veel mensen ervaren minder oogvermoeidheid, hoofdpijn en migraine bij gebruik van een blauw licht bril, vooral als ze vaak achter een scherm zitten.
  4. Heldere visuele ervaring: Door de schittering van schermen te verminderen, zorgen blauw licht brillen voor een rustiger beeld en minder ongemak bij langdurig schermgebruik.

Conclusie: Is een blauw licht bril onzin?

Blauw licht brillen zijn geen overbodige luxe, vooral niet als je veel tijd achter schermen doorbrengt of moeite hebt met slapen. Door de juiste bril te kiezen, kun je je slaap verbeteren, je ogen beschermen en vermoeidheid verminderen. Echter, vergeet niet dat het nemen van regelmatig schermpauzes en goede slaaphygiëne net zo belangrijk zijn.

 

Brildragend?

Kies dan voor onze Welterusten - blue blocker, deze is over de meeste normale brillen te dragen.Of check ons complete assortiment

Zurück zum Blog