Gratis verzending vanaf €55 in NL & BE vanaf €65 - Alles uit voorraad geleverd binnen 1-3 werkdagen

Antioxidanten: een goede vorm van zonbescherming

Leestijd: 5 à 10 minuten

Het belang van zonlicht en de invloed op je huid

Jouw huid weerspiegelt jouw gezondheid. Dit is een bekende kreet, maar hier staat daadwerkelijk een wetenschappelijke basis tegenover. Heb jij jezelf bloodgesteld aan veel stress en ongezonde voeding, dan zal jouw huid gevoeliger zijn voor verbranding omdat je lichaam minder in staat zal zijn om zich te herstellen. In dit artikel lichten we een klein element uit wat ervoor zorgt dat jij minder snel zult verbranden en verantwoorder van de zon kunt genieten.

Zonlicht

Wij beschouwen zonlicht als een voedingsstof, omdat het zoveel goeds doet voor het lichaam.

Zon voorziet in alle energie die je terug vindt op aarde, ons hele lichaam is afgestemd op verschillende vormen van straling en licht van de zon.

💜💜𝘿𝙚 𝙐𝙑-𝙨𝙩𝙧𝙖𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙯𝙤𝙧𝙜𝙩 𝙫𝙤𝙤𝙧

✅ vitamine D

✅ stikstofmonoxide (verlaagt de bloeddruk)

✅ POMC: een voorloper van veel hormonen, waaronder opioïden (pijnstillers)

✅ moduleren van het immuunsysteem

Echter kan teveel UV-straling door zonlicht een trigger zijn voor teveel vrije radicalen in je lichaam. Je lichaam is dan niet in staat deze goed te neutraliseren. Dit is één van de oorzaken van verbranding, je lichaam heeft eenvoudig gezegd niet de middelen om voldoende cellen te herstellen. Maar gelukkig is er een eenvoudige manier om je lichaam hierbij te ondersteunen!

Maar om te begrijpen wat te doen, moet je ook begrijpen wat de stoffen zijn die het veroorzaken.

Schade door vrije radicalen

Wanneer er teveel vrije radicalen binnendringen of wanneer we te weinig antioxidanten hebben, wordt een bepaald proces in onze cellen of weefsels verstoord (oxidatie of oxideren). Hierdoor ontstaan onder andere ontstekingen en ongecontroleerde celdelingen. Wanneer er door vrije radicalen beschadiging optreedt, heet dit oxidatieve stress. Een teveel aan vrije radicalen of een tekort aan antioxidanten zorgt voor oxidatieve stress: een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Met als gevolg ongecontroleerde celdelingen, snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten.

Definitie en functie van antioxidanten

Antioxidant betekent dat het de schade aan cellen door vrije radicalen kan verminderen. Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en stoffen die onder andere voorkomen in gezonde voeding. Antioxidanten neutraliseren de schade die veroorzaakt wordt door de vrije radicalen die door blootstelling aan de zon vrijkomen.

Verschillende soorten antioxidanten en hun bronnen

Er zijn diverse antioxidanten welke in voeding en supplementen voorkomen. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, selenium en bètacaroteen. Antioxidanten komen voornamelijk voor in groente en fruit maar ook in chocolade, noten, olijfolie, gevogelte en zeevruchten. Voorbeelden van fruit vol antioxidanten zijn bosbessen, frambozen, aardbeien, granaatappel en gedroogde pruimen. Voorbeelden van groenten vol antioxidanten zijn spinazie, broccoli, bieten, aubergine, spruitjes en boerenkool. Maar de meest sterke anti-oxidant die onze persoonlijke voorkeur geniet is de medicinale paddenstoel “Chaga”.

De relatie tussen zonlicht en oxidatieve stress

UV-straling die wel op de huid komt activeert vrije radicalen. Deze vrije radicalen brengen schade aan en zullen tekenen van huidveroudering versnellen. Om een te veel aan vrije radicalen door UV-straling zoveel mogelijk op te vangen is het ook aan te raden om antioxidanten te gebruiken. Dit biedt ook een betere bescherming mocht je het insmeren met zonnebrandcrème een keer vergeten zijn.

Hoe antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen

Een belangrijke rol daarbij spelen zogenaamde antioxidanten. Die moeten een reactie met zuurstof, oxidatie dus, onderdrukken. Zo kunnen ze de werking van vrije radicalen neutraliseren. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen door op een doeltreffende manier hun eigen elektronen af te staan en verhinderen zo dat ze schade kunnen veroorzaken. Bestrijd vrije radicalen en krijg een mooie, gezonde huid.

Ter afsluiting

Jezelf goed verzorgen staat aan de basis voor minder snelle verbranding van de huid.

Schaduw: Geef je huid rust tussen het zonnen door en voorkom dat je de huid de gehele dag aan grote hoeveelheid UV-straling (zonlicht) blootstelt.

Antioxidanten: Gebruik antioxidanten wanneer je veel aan zonlicht wordt bloodgesteld. Dit helpt aanzienlijk bij het neutraliseren van vrijgekomen vrije radicalen door zonlicht blootstelling op de huid. Hierbij helpen antioxidantenmixen of  producten zoals Chaga, vitamine C en E, groene thee, resveratrol of Q10. Uiteraard zal aarden ook bijdragen aan een beter herstel.

Focus op een gezond dieet:  Consumeer fruit, groentes, noten en zaden die rijk zijn aan anti-oxidanten om het natuurlijke verdedigingsmechanisme van je lichaam te ondersteunen. Voorkom hierbij olieën die inflammatie trigeren zoals zonnebloemolie en andere plantaardige oliën zoals soja olie, raapzaad olie of palmolie. Deze oxideren makkelijk waardoor giftige afbraakproducten worden gecreëerd. Vooral bij het verhitten wordt dit proces versneld.

Hydrateren: Drink genoeg water bij voorkeur met elektrolyten om je huid te hydrateren en ter ondersteuning van natuurlijke bescherming mechanismen.

Ochtendzon: In de natuur is er een dominante hoeveelheid rood en infrarood licht aanwezig tijdens zonsopkomst. Dit geeft een signaal aan de huid dat de dag is aangebroken en dat over enkele uren de UV-kracht zal toenemen. Door deze lichtprikkel zal de huid zich voorbereiden tegen het krachtige UV-licht in de middag.

Zonnebril: draag zo min mogelijk zonnebrillen, dit belemmert dat zonlicht je ogen bereikt. Het lichaam krijgt op deze manier het goede signaal welk moment van de dag het is.

We hebben met dit artikel een tipje van de ijsberg toegelicht. De rol van vrije radicalen, zonlicht en de invloed op je huid omvat veel meer processen die meespelen bij een gezond en verantwoorde manier van zonnen. Houdt er dus rekening mee dat je jezelf verantwoord bloodsteld aan zonlicht, vooral in de zomer. We geven hier geen gezondheidsadvies, maar geven enkel onze kijk op dit onderwerp.