Gratis verzending vanaf €55 in NL & BE vanaf €65 - Alles uit voorraad geleverd binnen 1-3 werkdagen

BDNF?

Bloedcellen vernieuwen zich elke paar uur.
Smaakpapillen worden om de tien dagen vervangen.
Huidcellen gaan een maand mee.
Een spiercel doet hier vijftien jaar over.

De hersenen zijn het laatste orgaan waarvan we hebben vastgesteld dat het zichzelf kan regenereren.

Ons DNA reguleert dit proces, om precies te zijn een gen op het elfde chromosoom dat de aanmaak voorprogrammeert van een eiwit dat BNDF is genoemd.

BDNF ( brain-derived neurotrophic factor )

vrij vertaald: een zenuwcel stimulerende factor die uit de hersenen afkomstig is.

Wat is de rol van BDNF?
BDNF speelt in de productie van nieuwe neuronen een sleutelrol. Naast neurogenese beschermt het ook bestaande neuronen, het zorgt het voor hun overlevingskansen en de capaciteit om synapsen te kunnen vormen.
Synapsen zijn de brug tussen de twee neuronen die essentieel is voor ons denkproces, leerproces en hogere intelligente functies.

Wat als ik een tekort heb?
Een verlaagde aanmaak van BDNF kan leiden tot diverse breinproblemen. Zo zijn je hersencellen minder goed beschermd tegen schade en stijgt de kans op het ontwikkelen van een neurodegeneratieve aandoening. Denk hierbij onder meer aan opkomende breinziektes zoals alzheimer, dementie en Parkinson.

Een BDNF-tekort wordt door wetenschappers gelinkt met tal van andere aandoeningen, waaronder schizofrenie en eet- en dwangstoornissen. Zorgwekkend is ook het verband tussen een laag BDNF-gehalte en je kans op een depressie. Depressieve patiënten blijken namelijk een aanzienlijk lagere BDNF-spiegel te hebben dan gezonde mensen.

En wat doe ik er aan?
Je kunt je BDNF niveau verhogen of onderhouden met onder andere voeding en sport! Ook wanneer je voldoende BDNF hebt kan het geen kwaad je aanmaak wat te stimuleren.

BDNF verhogen met voeding:
Meer serotine draagt bij aan meer BDNF en wist je dat 95% van je serotonine wordt geproduceerd in je darmen?

Geef je darmen daarom wat ze nodig hebben met pre- en probiotica in groenten en gefermenteerde producten. Ook omega 3-vetzuren in vette vis en flavonoïden in bosbessen, pure chocolade en kurkuma ondersteunen aanmaak van BDNF.

Of denk eens aan een Lion's Mane supplement! Lion's Mane stimuleert de productie van BDNF! 

Lion’s Mane wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De voordelen die ermee verbonden zijn lijken zeer uiteenlopend, van kankerpreventie tot energiebooster en van gewichtsverlies tot het verbeteren van symptomen van depressie. De meeste van de beweerde voordelen houden verband met zijn neuro protectieve voordelen. 

Lion's Mane - Wat is de geneeskracht van deze medicinale paddenstoel?

BDNF verhogen met sport
Weinig verhoogt je BDNF zo als beweging! Bewegen activeert genen die BDNF in je lichaam stimuleren.

Bewegen in de zon? Nog beter! De zon helpt je vitamine D aan te maken welke op haar beurt weer essentieel is voor de aanmaak van serotonine.

Blijf Krachtig
De Oerjongens