Gratis verzending vanaf €55 in NL & BE vanaf €65 - Alles uit voorraad geleverd binnen 1-3 werkdagen

Cordyceps - Oerjongens

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de populairste paddenstoel uit het verre Oosten, Cordyceps, en waarom mensen het als supplement gebruiken, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze pagina biedt inzicht in wat Cordyceps is, hoe het voordelen kan bieden als supplement en of het geschikt is voor jou.

Foodsporen Cordyceps bij de Oerjongens

Cordyceps is een paddenstoel die al meer dan 2000 jaar in China gebruikt wordt, vanwege een imposante verzameling aan eigenschappen die de Chinezen de Cordyceps paddenstoel toekennen.

Gekweekt of wild?

Omdat wilde Cordyceps zo zeldzaam is en daarom zo prijzig, was het aantrekkelijk om de paddenstoel te gaan kweken.

Een voordeel van gekweekte cordyceps is dat het geen zware metalen bevat, wat in wilde cordyceps meestal wel het geval is.

Researchers grow high-potency medicinal "zombie fungus" in the lab

Zijn er bijwerkingen bij gebruik van Cordyceps?

Cordyceps is over het algemeen veilig in gebruik en er zijn geen meldingen van toxische of gevaarlijke bijwerkingen. Echter, tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt het gebruik van Cordyceps meestal afgeraden vanwege een gebrek aan informatie over mogelijke interacties. In sommige gevallen kan het gebruik van Cordyceps leiden tot milde bijwerkingen, zoals een droge mond, misselijkheid of diarree. Uit onderzoek blijkt ook dat Cordyceps een licht bloedverdunnend effect kan hebben, wat belangrijk is om in gedachten te houden voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Bij diabetespatiënten kan Cordyceps echter een gunstig effect hebben op de bloedglucosespiegel.

Bij diverse onderzoeken zijn doseringen tussen de 2 en 9 gram gebruikt. Er zijn echter behandelaars die bij kankerpatiënten dagelijks doseringen van 30 tot 50 gram Cordyceps voorschrijven, wat aanzienlijk hoger is dan de gangbare doseringen.

4 voordelen van het gebruik van Cordyceps:

Kan prestatie verhogend werken!

Cordyceps kan mogelijk een prestatieverhogend effect hebben. Tot 1993 was Cordyceps relatief onbekend in het Westen, totdat drie Chinese vrouwelijke atleten tijdens de nationale Olympische Spelen vijf wereldrecords verbraken en bleek dat zij Cordyceps als supplement gebruikten.

Sindsdien zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd (1,2) die aantonen dat Cordyceps een gunstige invloed kan hebben op de manier waarop het lichaam tijdens het sporten met zuurstof omgaat. In één onderzoek werden bijvoorbeeld 30 gezonde oudere volwassenen getest op hun uithoudingsvermogen tijdens het fietsen op een hometrainer. Gedurende zes weken kreeg de ene groep dagelijks 3 gram van een synthetische vorm van Cordyceps en de andere groep kreeg een placebo.

Aan het einde van het onderzoek was bij de deelnemers die Cordyceps hadden gebruikt een stijging van 7% in het zuurstofgehalte in het bloed tijdens het sporten (VO2 genaamd) waargenomen, terwijl er geen verandering te zien was bij de deelnemers die de placebo hadden gekregen. Dit suggereert dat Cordyceps mogelijk kan helpen om de fysieke prestaties te verbeteren tijdens het sporten.

Mogelijke gunstige invloed op diabetes

Het stofje polysaccharide in Cordyceps lijkt een interessante werking te hebben voor mensen met diabetes. Verschillende onderzoeken bij muizen met diabetes hebben aangetoond dat Cordyceps de bloedsuikerspiegel kan verlagen. (Bronnen: 1,2,3)

Cordyceps kan mogelijk de bloedsuikerspiegel binnen een gezond bereik houden door de werking van insuline na te bootsen. Dit kan voordelig zijn voor mensen met diabetes type 2, waarbij het lichaam niet goed reageert op insuline. Het is belangrijk om op te merken dat meer onderzoek nodig is om de effecten van Cordyceps op diabetes bij mensen verder te onderzoeken en te bevestigen.

Voordelen voor hart en bloedvaten

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Cordyceps gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart en bloedvaten.

In China is Cordyceps zelfs goedgekeurd als behandeling voor aritmie, een aandoening waarbij de hartslag te snel, te langzaam of onregelmatig is.

Een onderzoek bij ratten met chronische nierziekte toonde aan dat Cordyceps het hartletsel significant verminderde. Chronische nierziekte kan leiden tot verwondingen aan het hart, wat het risico op hartfalen verhoogt. Het verminderen van deze verwondingen kan dus helpen om dit risico te voorkomen.

Deze bevindingen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van adenosine in Cordyceps. Adenosine is een natuurlijke verbinding die bekend staat om zijn hart beschermende effecten.

Libido en verbetering van geheugen

Cordyceps wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt door ouderen vanwege de vermeende positieve effecten op libido en uithoudingsvermogen. Naast deze eigenschappen suggereren onderzoekers dat de hoge concentratie antioxidanten ook kan helpen om veroudering tegen te gaan en het geheugen te verbeteren.

Verscheidene onderzoeken tonen aan dat Cordyceps mogelijk anti-verouderings voordelen heeft. Een onderzoek onder muizen wees uit dat degenen die Cordyceps kregen enkele maanden langer leefden dan muizen die een placebo kregen. Een andere studie bij fruitvliegjes liet ook zien dat Cordyceps het leven van de insecten verlengde.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het nog niet bekend of Cordyceps dezelfde anti-verouderings effecten heeft bij mensen. Verder onderzoek zou meer duidelijkheid moeten geven.

 

Foodsporen Cordyceps bij de Oerjongens

 paddenstoelen assortiment