Gratis verzending vanaf €55 in NL & BE vanaf €65 - Alles uit voorraad geleverd binnen 1-3 werkdagen

Cupido zijn geheime wapen: de verborgen krachten van pure cacao

Cacao ceremonies worden al eeuwen beschouwd als ultieme hart-opener. Cacao zit vol met vitaminen en mineralen en verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit versterkt bewustzijn en concentratie.

Voedsel van de goden?

Cacaobonen zijn de zaden van de Theobroma Cacao boom. Dit betekent "voedsel van de goden" (theo = god en broma = voedsel). Het is één van de meest complexe voedselbronnen. Hoewel cacao nog steeds enkele mysteries bevat, laat onderzoek veel gezondheidsvoordelen en positieve neurocognitieve effecten zien.

Rauwe cacao

De meeste gezonde effecten van cacao zijn aanwezig in zijn pure vorm. Vermijd verwerkingstechnieken zoals alkalische verwerking, het persen van cacao of roosteren op hoge temperaturen. Hierdoor worden de gunstige componenten vernietigd en zijn daardoor minder gezond. De verwerkte cacao is de vorm die wij uit de supermarkten kennen. Kies voor cacao met zo min mogelijk verwerking.

Macro-, micro- en antioxidanten ten opzicht van verwerkte cacao

Antioxidanten

Cacao is een superfood dat vol zit met flavanolen, antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Met een zeer hoge ORAC-score (methode om vast te stellen hoeveel antioxidanten een voedingsmiddel bevat) is rauwe cacao een echte kampioen wat betreft antioxidanten waarde.

Mineralen

Magnesium speelt een cruciale rol in onze energieproductie en vermindert het risico op diabetes. Cacao bevat zeer veel magnesium en ondersteunt ons hart, ontspant spieren en bevordert hersenfuncties. Tevens is het een belangrijk alkalisch mineraal voor ontgifting. Naast magnesium bevat cacao ijzer, kalium, zink, koper, calcium, selenium, fosfor en mangaan. Cacao ondersteunt de insuline- en glucose-stofwisseling, weefselherstel, ons immuunsysteem en de opbouw van collageen en keratine voor gezonde haren, nagels en huid.

Vetten

Cacaoboter, uiteraard aanwezig in cacao, is een gezonde bron van vetten die past bij paleo- en ketogene diëten. Vetten zijn nodig om veel voedingsstoffen door het lichaam te laten absorberen. Door de verhoogde doorbloeding verbetert cacaoboter ook de opname van medicinale planten en paddenstoelen. Dit is één van de redenen dat het vaak in planten ceromonies wordt gebruikt. Let op dat cacao het effect van psilocybine versterkt. Het bevat MAO-remmers die de afbraak van neurotransmitters zoals serotonine verminderen en reguleren. Je sweet-spot dosis kan daardoor iets lager zijn dan normaal1.

Wat zijn onze postieve ervaringen met pure cacao  

Cacao verhoogt je geluksgevoel, vermindert stress, verbetert concentratie en stimuleert je creativiteit. Het brengt je in een bewuste staat en verhoogt je productiviteit aanzienlijk. Ook op een romantisch uitje met je partner heeft het een zeer positieve invloed. Verderop in deze blog zullen we verder ingaan op deze unieke en speciale producten voor Valentijnsdag.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat deze ervaringen worden veroorzaakt door de volgende werkzame stoffen:

Phenylethylamine (PEA)

Dit is een stemmingregulator en triggert gelukshormonen zoals endorfine, dopamine en noradrenaline, vergelijkbaar met het gevoel bij verliefdheid of seks. Het verhoogt de concentratie en energie en zorgt voor een flow waarbij je de tijd uit het oog verliest, wat ideaal is voor werk of het boosten van creativiteit. Het verhoogt ook ons libido, vermindert angst en wordt gebruikt als extract tegen depressieve symptomen.

Anandamide

Deze stof wordt "bliss-molecuul" genoemd. Het woord "ananda" betekent "blijdschap" of "vreugde". Het creëert een gevoel van euphorie, ook wel bekend als de "runner's high". Het reguleert stemming, geheugen, eetlust en pijnperceptie.

Tryptofaan

Deze stof is voor de productie van serotonine (vermindert angst en stress) en melatonine (gerelateerd aan slaap). Cacao is een directe bron, terwijl tegelijkertijd MAO-remmers in cacao voorkomen dat neurotransmitters als serotonine, dopamine en norepinefrine worden afgebroken waardoor het effect langer en krachtiger is. MAO-remmers (Monoamine Oxidase Inhibitors) verdienen een uitgebreide uitleg, daar zullen we in deze blog niet verder op ingaan.  

Samengevat

Cacao is een waardevolle en complexe voedselbron met veel gezondheidsvoordelen en een positief effect op de hersenfunctie, mits deze goed wordt verwerkt! Daarnaast is rauwe cacao een  waardevolle ervaring voor zowel jezelf als je geliefde. Met Valentijnsdag in aantocht willen we graag iets unieks en origineels aanbieden. Daarom hebben we het Kakaw Hart van Foodsporen aan ons assortiment toegevoegd.

Deze is gemaakt van 100% pure cacaobonen uit Nicaragua. Het Mushroom Hart is gemaakt van 100% pure cacaobonen en bevat een medicinale dosis van Lion's Mane, Reishi, Chaga en Cordyceps.

Ervaar hoe cacao kan helpen bij het openen van jouw hart en dat van je geliefde.

Ons KAKAW HEART ligt in ieder geval klaar voor Valentijnsdag!

Disclaimer

Bovenstaande informatie is geen gezondheidsadvies en is niet bedoeld als vervanging voor medische adviezen of behandelingen. Raadpleeg altijd een arts alvorens nieuwe supplementen of veranderingen in voeding of levensstijl aan te gaan. Wij zijn niet verantwoordelijk voor enige schade of verliezen voortvloeiend uit het vertrouwen op deze informatie.

Bibliography

Melinda Ratini, MS, DO. (December 12, 2022). Health Benefits of Cacao Powder. webmd. Retrieved from https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cacao-powder

Pure Kakaw. (n.d.). https://nl.purekakaw.com/pages/microdosing-psilocybin-with-cacao#:~:text=Cacao%20en%20psychedelische%20paddenstoelen%20hebben,mooi%20effect%20en%20is%20voedend.