Gratis verzending vanaf €55 in NL & BE vanaf €65 - Alles uit voorraad geleverd binnen 1-3 werkdagen

Is cosmetica veilig genoeg?

Is cosmetica veilig genoeg?

Vaak wordt het argument aangevoerd dat blootstelling aan schadelijke chemische stoffen vanuit verzorgingsproducten beperkt is, omdat in deze producten over het algemeen lage doseringen worden gebruikt.

Wat ons het meest zorgen baart, is de cumulatieve dagelijkse blootstelling! De meeste consumenten gebruiken namelijk meerdere verzorgingsproducten per dag. Op basis van een onderzoek van tegengif.nl is een inschatting gemaakt van de dagelijkse blootstelling van een gemiddelde consument. Met het gebruik van producten zoals shampoo, bodylotion, deodorant, lippenbalsem, handzeep en handcrème, kan iemand op één dag in aanraking komen met maar liefst 23 hormoonverstorende stoffen.

Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar het zogenaamde 'cocktail-effect' van schadelijke chemische stoffen, waaraan ieder mens wordt blootgesteld. Omdat we dagelijks met talloze chemische stoffen in aanraking komen, elk met hun eigen effecten, is het buitengewoon moeilijk te voorspellen hoe deze stoffen in combinatie met elkaar kunnen reageren. Dit roept belangrijke vragen op over de mogelijke gezondheidseffecten van langdurige blootstelling aan deze chemische mix.

Parabenen

Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen en worden als conserveermiddel gebruikt. Er is bezorgdheid over parabenen vanwege hun potentiële hormoonverstorende eigenschappen. Sommige studies hebben gesuggereerd dat parabenen in staat zijn het hormonale systeem van het menselijk lichaam te verstoren, omdat ze qua structuur lijken op hormonen als oestrogeen. Er zijn uiteraard meer stoffen, waar we hieronder verder op in zullen gaan.

12 stoffen in cosmetica en waarom zijn er zorgen over?

Butylparaben (Parabenen)

Een zeer zorgwekkende stof vanwege haar hormoonverstorende eigenschappen.

De stof gedraagt zich als vrouwelijk geslachtshormoon en kan negatieve effecten hebben op de spermafunctie.

Methylparaben (Parabenen)

Een potentiële hormoonverstorende stof.

Ethylparaben (Parabenen)

Een potentiële hormoonverstorende stof.

Propylparaben (Parabenen)

Een hormoonverstorende stof met een oestrogene en anti-androgene werking die de spermakwaliteit en de prenatale ontwikkeling negatief kan beïnvloeden.

Overige stoffen

Benzophenone-3 - Oxybenzone Classificatie (UV-Filter)

Een hormoonverstorende stof die de werking van het vrouwelijk geslachtshormoon en de schildklier kan verstoren en daarmee samenhangend de prenatale ontwikkeling.

OMC - Ethylhexyl Methoxycinnamate (UV-Filter)

Hormoonverstorende stof die de werking van het vrouwelijk geslachtshormoon en de schildklier kan verstoren en hiermee samenhangend de ontwikkeling van de hersenen en de stofwisseling negatief kan beïnvloeden.

BHT – Butylhydroxytolueen (Bescherming tegen oxidatie)

Hormoonverstorende eigenschappen. In vivo studies laten zien dat BHT de werking van het schildklierhormoon verstoort. Deze studies laten eveneens negatieve effecten zien op prenatale groei, ontwikkeling en leervermogen.

BMHCA - Butylphenyl Methylpropional (Geurstof)

Een potentiële hormoonverstorende stof.

Cyclopentasiloxane - D5 (zacht gevoel aan haar en huid)

Een potentiële hormoonverstorende stof. Staat op de zeer zorgwekkende stoffenlijst, omdat de stof zeer persistent dus moeilijk afbreekbaar is.

Benzophenone-4 (UV-filter)

Een potentiële hormoonverstorende stof.

Octocrylene (UV-filter)

Een potentiële hormoonverstorende stof.

Benzyl salicylate (Geurstof)

Een potentiële hormoonverstorende stof.

Door de bomen het bos niet meer zien?

Als consument is het vaak een uitdaging om te achterhalen of de cosmetica die je gebruikt stoffen bevat die je eigenlijk niet in je lichaam wilt. Hoewel je de labels van je producten kunt lezen, begrijpen we dat dit bijna onmogelijk is en veel tijd kost. Gelukkig zijn er alternatieve opties beschikbaar.

paddenstoelen assortiment

Ter afsluiting

Lees ook vooral nog het complete onderzoek van tegengif als je je verder wilt verdiepen in dit onderwerp:

 

Onderzoeksrapport Tegengif.nl