Gratis verzending vanaf €55 in NL & BE - Alles uit voorraad geleverd binnen 1-3 werkdagen

De kracht van slaap....

Slaap beter - Wat is slaap en hoe verbeter ik het?

Wat is slaap?

Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en vernieuwt het zichzelf. Daarnaast orden belangrijke functies ondersteund, zoals het geheugen, stemming en concentratie. Ook werkt het positief op het immuunsysteem. Een goede nachtrust is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Een gebrek aan slaap kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, een verminderde werking van het immuunsysteem en een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas. Daarom is het belangrijk om voldoende en kwalitatief hoogwaardige slaap te krijgen om een goede gezondheid en welzijn te behouden.

De verschillende stadia van slaap

Wat veel mensen niet weten is dat ons lichaam verschillende stadia doorloopt. 

Stadium 1 (lichte slaap): Dit is het begin van de slaapcyclus waarin je in slaap valt, maar nog gemakkelijk gewekt kan worden. Hersenactiviteit vertraagt en spieren ontspannen. De ademhaling en hartslag worden onregelmatiger en de lichaamstemperatuur daalt.

Stadium 2 (gemiddelde slaap): In dit stadium wordt de slaap dieper en moeilijker te onderbreken. Hersengolven worden trager, maar er zijn af en toe nog korte uitbarstingen van snellere golven (spindles) en piekgolven (k-complexen). Het lichaam blijft ontspannen en de lichaamstemperatuur blijft dalen.

Stadium 3 (diepe slaap): Dit is de overgangsfase naar diepe slaap.

Stadium 4 (diepe slaap): Dit is de fase van de diepe slaap waarin het lichaam het meest herstelt. Hersengolven zijn erg langzaam, de ademhaling en hartslag zijn erg traag en de spieren zijn volledig ontspannen. Hier vindt het fysieke herstel van het lichaam plaats. Tijdens deze fase worden het immuunsysteem en het cardiovasculaire systeem gerepareerd en versterkt. Het lichaam produceert groeihormonen die helpen bij de opbouw en reparatie van weefsels zoals spieren en botten. Daarnaast worden in dit stadium ook de herinneringen, die tijdens de waaktoestand zijn opgedaan, verwerkt en opgeslagen. Het is daarom van belang om voldoende diepe slaap te hebben om het fysieke herstel en de geheugenconsolidatie te bevorderen.

REM-slaap (Rapid Eye Movement): Dit stadium wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen, een verhoogde hersenactiviteit en een toename van hartslag en ademhaling. Tijdens deze fase dromen we het meest. Een belangrijke functie van REM-slaap is het consolideren van het geheugen. Tijdens deze fase worden de gebeurtenissen van de dag verwerkt en opgeslagen in het lange-termijngeheugen. Dit proces wordt ook wel geheugenconsolidatie genoemd. Daarnaast kan REM-slaap helpen bij het oplossen van problemen en het creëren van nieuwe ideeën door creatieve hersenactiviteit te stimuleren.

slaapfases / oerjongens / beter slapen / slaapproblemen

De slaapcyclus herhaalt zich meerdere keren per nacht, waarbij elke cyclus ongeveer 90-120 minuten duurt. Elke cyclus varieert in de hoeveelheid tijd die wordt doorgebracht in elk stadium van slaap, afhankelijk van de individuele slaapbehoefte. Om uitgerust wakker te worden is het zeer belangrijk om aan het einde van een slaapcyclus wakker te worden. Doe je dit niet, dan kun je het gevoel hebben dat je zeer verstoord wakker wordt.

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Hoeveel slaap iemand nodig heeft kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, levensstijl, gezondheidstoestand en individuele behoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben.

Kinderen en tieners: Baby's hebben gemiddeld 14 tot 17 uur slaap nodig per dag, peuters 11 tot 14 uur, kleuters 10 tot 13 uur en schoolgaande kinderen 9 tot 11 uur. Tieners hebben ook meer slaap nodig, met een aanbevolen hoeveelheid van 8 tot 10 uur per nacht. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om hoeveel uur je slaapt, maar ook om de kwaliteit van je slaap. Een ononderbroken slaap van goede kwaliteit is belangrijk om uitgerust en alert te zijn overdag.

Factoren die de slaapbehoefte beïnvloeden

Hieronder staan enkele van deze belangrijkste factoren:

Blauw licht: Dit verstoort de productie van melatonine, een hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de slaap. Blootstelling aan blauw licht kort voor het slapengaan, zorgt er voor dat het meer tijd kost om in slaap te vallen. 

Cafeïne: Cafeïne kan het moeilijker maken om in slaap te vallen, waardoor het de kwaliteit van slaap vermindert. Cafeïne heeft een halfwaardetijd van 5 uur, dit betekent dat 50% van de cafeïne na 5 uur is afgebroken in je lichaam. Wij adviseren om na 14:00 uur geen cafeïne-houdende dranken te consumeren.

Alcohol: Hoewel alcohol in eerste instantie kan helpen om in slaap te vallen, zal het in vele gevallen de slaapkwaliteit later op de nacht verminderen. Dit heeft uiteindelijk minder kwalitatieve slaap tot gevolg.

slaap / alcoholproblemen / slaap en alcohol

Alcohol drinken voor het slapen, kan REM slaap de eerste twee slaap cycli onderdrukken. Omdat alcohol een kalmerend middel is, is de inslaaptijd vaak korter en kun je "te snel" in diepe slaap vallen.

Wanneer de nacht vordert, creëert dit een onbalans tussen NREM en REM slaap. Dit resulteert in meer REM en minder NREM slaap, waardoor je natuurlijke slaapcycli wordt verstoord.

Temperatuur: Je interne lichaamstemperatuur koelt af in de nacht. Wanneer je in een te warme omgeving slaapt, beinvloed dit de slaapkwaliteit.

Stress: Stress kan leiden tot slaapproblemen en de slaapbehoefte verhogen. Ademhalingsoefeningen, lezen voor het slapen of natuurlijk rustgevende middelen (zie tips) helpen je beter in slaap te komen.

Tips

Tips van de Oerjongens voor een betere nachtrust

Warme douche: Wanneer je uit de douche stapt, zal je lichaam in eerste instantie opwarmen. Echter, zal je lichaam van nature afkoelen om zich voor te bereiden op rust. Dit kan helpen om te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen.

Blokkeer blauw- en groen licht: Je blokkert blauw en groen licht met een goede kwaliteit blue blocker bril voor het slapen gaan. Blauw licht laat je lichaam denken dat het dag is waardoor melatonine productie wordt onderdrukt en jij slechter slaapt.

Ochtendzon verhoogt serotonine: Serotonine is nodig om melatonine te maken en je bioritme op "tijd" te zetten. Dus wanneer je in de ochtend een paar minuten zonlicht meepakt kan dit helpen om in de avond beter in slaap te vallen.

Collageen: Dit bestaat voor 30% uit glycine. Glycine is een aminozuur dat je slaapkwaliteit verbetert door sneller in diepe slaap te belanden.

Reishi is een paddenstoel die in de Chinese geneeskunde al lang wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Voor ons is het één van de weinige supplementen die echt wat toevoegt aan je slaapkwaliteit.

Magnesium: Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij meer dan 600 processen in het lichaam, waaronder de regulatie van de slaap. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumsupplementen de slaapkwaliteit kunnen verbeteren, vooral bij mensen met een laag magnesiumgehalte.
Magnesium kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst, wat een veelvoorkomende oorzaak is van slaapproblemen. 

Supplementen: Er zijn vele supplementen op de markt om de slaap te verbeteren. Wij zijn erg te spreken over de Natural Sleep Support van Goldea! Er zijn echter meer varianten en aanbieders, dus maak een weloverwogen keuze. In veel gevallen raden wij af om melatonine in te nemen. Raadpleeg altijd een dokter of behandelend arts voordat u melatonine aan uw dieet toevoegt.

Stop met eten:  Ons advies is om 2 à 3 uur voor het slapengaan te stoppen met eten. Het verteren van voedsel is een zware taak voor je lichaam en dit wil je niet tijdens je slaap uitvoeren.

Conclusie

Slaap is een essentieel onderdeel van ons leven en heeft vele belangrijke functies, zoals het bevorderen van lichamelijk herstel en cognitieve prestaties. De duur en kwaliteit van de slaap worden beïnvloed door verschillende factoren waaronder individuele verschillen, levensstijlkeuzes en omgevingsfactoren zoals licht en temperatuur. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende strategieën en gewoonten om een gezonde slaap te bevorderen en daarmee je welzijn en functioneren te verbeteren.

Een aantal van bovenstaande tips zijn via onze shop verkrijgbaar. Kijk en test ze zelf en we hopen dat ze in je voordeel zullen werken.

Slaap

Paddenstoelen