Gratis verzending vanaf €55 in NL & BE vanaf €65 - Alles uit voorraad geleverd binnen 1-3 werkdagen

Medicinale Paddenstoelen en hun Werking

De Kracht van Medicinale Paddenstoelen

Heb jij al kennisgemaakt met de voordelen van medicinale paddenstoelen? Het gebruik van paddenstoelen, schimmels en zwammen als behandelmethode behoort tot de oudste natuurlijke geneeswijzen ter wereld. De toepassing ervan is al eeuwenlang bekend binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayurveda, evenals bij de oude Romeinen en Egyptenaren. Zij wisten al duizenden jaren geleden hoe ze deze paddenstoelen konden inzetten om zowel lichaam als geest te versterken.

Tegenwoordig zijn medicinale paddenstoelen ook in het Westen populair vanwege hun bijzondere eigenschappen. Dit staat bekend als mycotherapie: het gebruik van paddenstoelenextracten om de gezondheid te ondersteunen. Verschillende soorten mushrooms bevatten waardevolle voedingsstoffen en unieke eigenschappen. De bekendste medicinale paddenstoelen zijn Lion’s Mane, Cordyceps, Reishi, Chaga, Maitake en Shiitake. Laten we deze krachtige paddenstoelen, maar ook hun effecten eens nader bekijken.

Wat Zijn Medicinale Paddenstoelen?

Medicinale paddenstoelen zijn echte power foods, boordevol voedingsstoffen die gunstig zijn voor je gezondheid. Ze bevatten een overvloed aan vitaminen (vooral B-vitaminen) en mineralen zoals kalium, fosfor, koper, selenium en magnesium. Daarnaast bevatten ze essentiële aminozuren en vetzuren. Hoewel paddenstoelen op het eerste gezicht misschien vreemd uitziende uitsteeksels lijken, zijn ze het zichtbare deel van een schimmel of zwam, een zeer intelligente levensvorm.

De levenscyclus van medicinale paddenstoelen begint als mycelium, een netwerk van schimmeldraden dat meestal onder de grond zit. De paddenstoel zelf is het vruchtlichaam van deze schimmel. Wist je dat bodemschimmel zelfs de bron zijn van de antibioticum penicilline?

Zijn paddenstoelen gezond?

De schimmelgroep waartoe paddenstoelen behoren, wordt ook wel ‘fungi’ genoemd. Een groot verschil met “gewone” paddenstoelen is dat medicinale paddenstoelen rijk zijn aan polysachariden(complexe suikers), wat hen eigenschappen geeft die bij regelmatig gebruik een positieve invloed op de gezondheid kunnen hebben.

Supplementen

Medicinale paddenstoelen zijn verkrijgbaar als extracten of poeders. Extracten worden vaak therapeutisch gebruikt op advies van professionals, terwijl poeders als losse poeders of in capsulevorm verkrijgbaar zijn. Vergeet niet dat ons assortiment medicinale paddenstoelen niets te maken heeft met hallucinogene paddenstoelen, ook wel paddo’s genoemd. Zie hiervoor onze apparte pagina over micro-dosing.

Medicinale Paddenstoelen deze moet je kennen

De medicinale paddenstoelen Lion’s Mane, Cordyceps, Reishi, Chaga, Maitake en Shiitake zijn de meest gebruikte in supplementen vanwege hun unieke eigenschappen. Hier is een overzicht van deze populaire paddenstoelen en hun effecten:

Lion’s Mane Mushroom (Pruikzwam, Hericium erinaceus)

In het verleden was het gebruik van Lion’s Mane voorbehouden aan de elite vanwege zijn bijzondere eigenschappen. In de Oosterse geneeskunst wordt deze paddenstoel gewaardeerd voor zijn potentiële bijdrage aan een lang leven en een verhoogde hersencapaciteit. Lion’s Mane is een adaptogene paddenstoel, wat betekent dat hij helpt het lichaam beter bestand te maken tegen stress. De voordelen van Lion’s Mane zijn onder andere:

  • Ondersteuning van de hersenfunctie*
  • Verbetering van het leervermogen*
  • Bevordering van de concentratie*

Meer over Lion’s Mane >>

Cordyceps Mushroom

Cordyceps omvat de soorten Sinensis en Militaris en is een belangrijk onderdeel van de Chinese kruidengeneeskunde. De ontdekking van Cordyceps begon toen dieren sterker bleken te worden na het eten ervan. Tegenwoordig wordt Cordyceps in het Westen veel gebruikt als sportsupplement vanwege zijn energieke eigenschappen. Al in de jaren negentig gebruikten Chinese sportcoaches Cordyceps om prestaties en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Meer over Cordyceps >>

Reishi Mushroom (Gesteelde Lakzwam, Ganoderma lucidum)

Reishi, ook wel bekend als de ‘paddenstoel van onsterfelijkheid’, wordt al duizenden jaren gebruikt om de weerstand te ondersteunen. Zijn werking wordt toegeschreven aan beta-glucanen en triterpenen. Reishi ondersteunt onder andere:

  • Het immuunsysteem*
  • De bloedvaten*
  • Het hart*

Meer over Reishi >>

Chaga Mushroom (Inonotus obliquus)

Chaga, ook wel de ‘paddenstoel van vitaliteit’, is bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten. Deze helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Chaga bevat bovendien vitamines zoals B en D, en mineralen zoals calcium, ijzer en zink.

Meer over Chaga >>

 *De gezondheidsclaims van deze medicinale paddenstoelen zijn onder voorbehoud. Claims op basis van plantaardige stoffen zijn in behandeling bij de ESFA.

Nu weet je welke medicinale paddenstoelen voor jou het beste kunnen werken!

Bekijk ons complete assortiment paddenstoelsupplementen en kies jouw favoriete paddenstoel.